De beste vraag van Jezus

Leren vragen is iets wat ik mijn 1,5 jaar oude dochter nu al probeer bij te brengen. Vraag het maar, in plaats van iets aan te duiden met schreeuwen. Ik kijk ook uit naar de tijd dat ze bij alles vragen gaat stellen: Wat is dit? Waarom? Hier vind je leuke vragen van kinderen. Maar ook ikzelf probeer nog steeds meer te leren vragen. Ik bewonder collega’s dan ook die adhoc in een gesprek hele goede vragen kunnen stellen.

Vragen zijn best fascinerend en in mijn werk als voorganger ben ik vaak bezig met verhalen van Jezus. En hij stelt buitengewoon slimme vragen, maar ook moeilijke of super zorgzame vragen. Ik heb hier alle 194 vragen van Jezus op een rij gezet. Wat vind jij de meest fascinerende vraag uit de lijst?

Eén mooie, en misschien wel de beste, vraag uit de gigantische lijst vind ik deze:

Wat wilt u dat ik voor u doe?’

Het komt uit het verhaal van Jezus en een blinde man. En nog voor de vraag gesteld, geeft de man al het antwoord: ik wil weer zien. De man wist exact wat hij nodig had. Jezus zag waarschijnlijk ook wel dat de man blind was, maar toch stelde hij de vraag. Ik vind het een goed voornemen om deze vraag ook eens wat vaker te stellen, ook lijkt het antwoord ‘obvious’.

We willen allemaal wel wat, ergens ligt er in ons bestaan een diep verlangen opgesloten. Dat kan een drive zijn om ergens ongelooflijk hard voor te werken, maar het kan je ook frustreren met een gevoel van onvrede omdat je nog niet hebt wat je wilt hebben. Toch vind ik het zelf nog niet zo eenvoudig om nou een heel eenduidig, kort antwoord te geven op wat ik ten diepste zou willen. Wat zou ik zelf antwoorden op deze vraag? Wat is het dat ik wil? Ik ga de komende tijd mij eens buigen over de vraag die Jezus stelt: Wat wilt u dat ik voor doe?