10 dingen die niemand je vertelt over vader zijn van een dochter

Het is bijna zover: de 2e verjaardag van mijn dochter Sela. Mijn eigen verjaardag vind ik maar een formaliteit, maar die van haar is een groot gebeuren. Zo vind ik het leuk om iets speciaals te maken (een hint: steigerhout) voor haar verjaardag. Mijn vrouw en ik staan ook stil bij het afgelopen jaar en al de ontwikkelingen die ze heeft doorgemaakt. Vader van een dochter worden is met recht een gebeurtenis die je leven behoorlijk verandert. Laat ik eens wat dingen op een rij zetten die niemand mij vooraf vertelde:

 1. Het is absoluut een ingewikkelde taak om de juiste set kleren uit te zoeken voor je dochter.
  Dan heb ik het over kleurcombinaties, de goede maat, de juiste kleren voor de gelegenheid, passend bij de weersomstandigheden, en ga zo maar door.
 2. Ze wordt sneller oud dan je voor mogelijk houdt.
  Elke dag is er één, maar soms zie je zoveel ontwikkelingen in een paar dagen dat je denkt dat ze in een snelkookpan leeft. Woordenschat, begrip en fysieke ontwikkelingen, je probeert ze braaf bij te houden in een groei-app, maar het is haast niet te doen.
 3. Je leert meer van God en geloven
  Elk kind is een groot wonder, en ik vraag me wel eens af hoe je niet in God kunt geloven als je die wonderlijke cyclus van een zwangerschap doormaakt en als er dan nieuw leven ter wereld komt. Het kinderlijke vertrouwen van Sela laat me zien wat Jezus bedoelt met ‘geloven als een kind’. In de moeiten van mijn eigen ouderschap op sommige momenten leer ik weer meer over Gods geduld. Tenslotte: je eigen grote liefde als vader voor je dochter, geeft een verdieping aan God als liefhebbende Vader.
 4. Je gaat ‘ouderwetse’, beschermende opvattingen over mogelijke vriendjes hebben.
  Al in haar eerste levensjaar bespraken we voor de grap wel eens een mogelijke trouwpartner voor onze dochter. (Lijkt dat niet op uithuwelijken?) Maar bovenal neem ik me al heel vroeg voor dat elk vriendje eerst langs mij moet voor een date uberhaübt kan plaatsvinden. Man, ze wordt nog maar 2..
 5. De kleur roze is de hoogste en meest verheven kleur van allemaal.
 6. Zij maakt de dienst uit.
  Na een brakke nacht moet je soms wat later beginnen met werk. Haar schema is niet altijd het mijne. Je kunt ervoor kiezen om dezelfde dingen te blijven willen doen als voordat je een kind kreeg, maar het is leuker voor iedereen om enigszins rekening te houden met wat je dochter leuk vindt. Als zij iets niet lekker vindt, dan wordt het niet gegeten. Begrijp me niet verkeerd; het is verkeerd om te zeggen dat je leven voorbij is. Je gaat de dingen gewoon anders doen.
 7. Vader worden lijkt veel op verliefd zijn.
  Je denkt (vooral in het begin) veel na over dingen die je eigenlijk niet onder controle hebt en als het tegendeel zo lijkt te zijn, maak je snel zorgen: is de baby wel gezond? Heeft ze genoeg gehad? M’n dochter prijkt sierlijk op het startscherm van de smartphone. Ze hangt boven m’n bureau op kantoor. Het gevoel dat je hebt als dochterlief tevreden in je armen of in de draagzak tegen je aan in slaapt valt.
 8. Je gaat nog meer houden van je vrouw.
  Een mini-versie van mijn vrouw in huis hebben lopen, is heel erg leuk. De mooie dingen aan Sela die ze van mijn vrouw heeft, vergroten op een positieve manier diezelfde eigenschappen in mijn vrouw weer uit. Bovendien, niets is aantrekkelijker dan een echtgenoot die een hele goede moeder is voor jouw dochter.
 9. Het gebeurt meer dan eens dat je blijft zitten om het TV-programma van je dochter aandachtig uit te kijken, terwijl zij al is afgehaakt.
 10. Niets is leuker dan samen dingen doen.
  De meest vervelende routineklusjes zoals de afwasmachine uitruimen of grote boodschappen doen zijn leuke momenten geworden om samen te doen met mijn dochter.  Samen een cadeautje kopen voor mama, of samen glas in de glasbak doen. Samen een item ophalen dat we via Marktplaats op de kop hebben getikt. Samen voetbal kijken. Je kan alles samen doen! En al die verliefde 65-plussers die ‘flirten’ met je dochter of jonge jongetjes die blijven staren naar ‘mijn’ meisje, doen je extra trots rondlopen.

Herken je deze 10 of heb je zelf nog een elfde? Reageer hier