Start van de jongerencommunity XCEPTD

Hoe gaat het nu met jouw werk als jongerenwerker? Soms vragen mensen me dat en dan is er veel te vertellen. Maar waar begin je dan? Daarom schrijf ik het nu maar op, dan kun je het rustig nalezen. Al enige tijd bouw ik als jongerenwerker aan een jongerencommunity in Amstelveen voor jongeren van 12-18 jaar. Ik doe dat niet alleen maar samen met een team van enthousiaste vrijwilligers. Uit gesprekken met jongeren, maar ook met andere jeugdwerkprofessionals in Amstelveen blijkt heel duidelijk dat er voor deze groep jongeren weinig tot geen eigen plekken zijn. Jaren geleden zijn de jongerencentra gesloten (vanwege gedoe) en gaan de jongerenwerkers van de gemeente vooral langs op scholen. Er zijn nog een paar JOP’s, half-open containers en een bouwlamp op plekken waar je ’s avonds liever niet komt. Maar er zijn geen goede inloopplekken. Plekken waar jongeren kunnen hangen en chillen. Het was voor mij de aanleiding om een jongerencommunity te starten en dus in dit ‘gat’ te springen. In een LinkedIn-post van een ouder die weer vrijwillig boven op de slaapkamer zat omdat haar tienerzoon in de woonkamer vrienden ontvangt, stond: ‘We zullen hun sociale interactie beter moeten faciliteren dan we nu doen.’  We wagen een poging met XCEPTD hier in Amstelveen. 

Allereerst de naam: in overleg met jongeren zelf hebben we een naam gekozen: XCEPTD. Het is een moderne variant van het Engelse woord ‘accepted’. De jongerencommunity is een plek waar ze gezien, gehoord en geaccepteerd worden. We hopen dat het een plek is waar vriendschappen ontstaan en opbloeien. De X in de naam staat voor mysterie. Er is zoveel wat we niet zien, niet weten of begrijpen. XCEPTD is een plek waren vragen gesteld kunnen worden en gezocht kan worden naar zingeving en wat het geloof in Jezus voor jongeren kan beteken. 

Na het maken van plannen en naast het leggen van contacten met allerlei andere organisaties en kerken in Amstelveen zijn we ook gestart met twee activiteiten. 

De eerste was een kennismakingscursus met het christelijk geloof: Alpha Youth. In een aantal avonden ga je dan de basisvragen van het geloof langs. Een avondje Alpha Youth kent de volgende ingrediënten: fun, food, friendship en faith. Met een groep van tien jongeren en een goed team hebben we de afgelopen 3 maanden een hele mooie tijd gehad. De opbrengst? Denk aan de gezelligheid van samen eten, goede gesprekken voeren, open kunnen zijn over twijfels & moeilijke ervaringen en gevonden antwoorden. 

Met een ander team, waaronder jongeren zelf, zijn we filmavonden gestart. Vanuit het idee dat het ook wel eens lekker is om gewoon een plek te hebben om te ontspannen en met je vrienden samen een film te kijken. De eerste, geslaagde pilot-avond was in januari. Onder het genot van popcorn en frisdrank keken we samen ‘Intouchables’. De tafeltennistafel was ook zeker een succes. We gaan voor een maandelijkse filmavond. 

Het is onze droom om op termijn voor deze jongerencommunity een eigen plek te hebben, die helemaal van de jongeren is. Tot die tijd kijken we per activiteit welke ruimte geschikt en beschikbaar is. Voor onze eigen plek staan we open voor allerlei mogelijkheden: een garage, een oude bus of een leegstaand gebouw/kantoorpand. Dus: wil je met ons meedenken? Mocht je wat tegenkomen, laat het vooral weten. 

Volg XCEPTD via ons Instagram-account om op de hoogte van de activiteiten en meer te blijven: https://www.instagram.com/xceptdamstelveen/  Wil je meedenken en/of meehelpen in de jongerencommunity? We kunnen alle hulp goed gebruiken. Er zijn allerlei leuke taken en rollen om op te pakken. Neem dan contact met me op.