Unexpected Christmas?

shkkerstWat hieronder volgt is mijn kersttoespraak op Kerstavond voor de Stadshartkerk. Ergens begin december liep ik in het Stadshart Amstelveen en viel de vroege kerstsfeer mij op en ook de bijzondere campagne ervoor. Een idee voor flyer en thema was snel geboren.

Al vroeg dit jaar verkeerde het winkelcentrum Stadshart Amstelveen in kerstsferen. Dé plek om te komen shoppen voor een ‘Unexpected Christmas’. Een onverwachte, verrassende Kerst. Daarvoor moet je in het Stadshart zijn. Ik neem aan dat het vooral om de inkopen gaat, daarom waren er ook extra koopavonden. En daarnaast een kerstlounge om tussen het winkelen door een rustmoment te pakken. Verder is er live sfeervolle kerstmuziek en kun je op de foto met de kerstbeer. Onverwacht? Ja. Maar de kerstige sfeer rondom kerst is natuurlijk niet nieuws…Elk jaar weer is het Kerst en het feest wordt groter en groter.

Elk jaar zijn er  toch ook weer mensen die een poging doen om uit te leggen waarom ze Kerst dit jaar anders vieren. Niet weer hetzelfde als vorig jaar! Minder cadeaus of minder eten. Geen bezoek of juist bezoek brengen aan andere mensen. Ik heb er dit jaar al verschillende gelezen. Ik doe geen oproep om voortaan  voor Kerst dan maar niet naar het Stadshart te gaan of om op een houtje te bijten. Het ‘ Kerstfeest’  moet je vieren. Maar ik geloof niet dat ik voor een echt, overdonderend ‘Unexpected Christmas’ in ons winkelcentrum  moet zijn.

Ik moest denken aan een hele oude tekenfilm. Sinds 1965 is hij jaarlijks te zien op TV: A Charlie Brown Christmas.  Charlie Brown vindt ondanks de kerstkaarten en kerstversieringen Kerst nogal deprimerend. Op advies gaat hij een kersttoneelstuk regisseren. Dat gaat niet erg goed,want de spelers willen het verhaal moderniseren. Dan gaat Charlie een kerstboom voor het toneelstuk kopen. Uit alle glanzende, neppe bomen kiest hij een echte, maar troosteloos klein boompje dat niet veel meer is dan een tak. Teruggekomen bij het toneelstuk lachen ze hem allemaal uit om de ‘ kerstboom’ . Nu is Charlie helemaal ontmoedigt door de commerciële sfeer rondom Kerst en kan hij zich niet langer beheersen en schreeuwt: ‘ Wilt iemand mij alsjeblieft de echte betekenis van Kerst vertellen?’  Dat is precies de vraag die ik mensen om me heen ook hoor stellen, waar mensen soms een blog aan wijden, en misschien heb jij de vraag ook wel op je netvlies: Waar draait het met Kerst om? Dat je je te midden van de drukke voorbereidingen afvraagt: is dit het nu? Ik geloof dat wij als mensen graag Kerst echt willen beleven en ervaren, dat we verrast willen worden.

Voordat we het antwoord horen, laten we stilstaan bij het symbool van de kleine, troosteloze kerstboom van Charlie Brown. De andere glanzende kunstbomen zijn nep, zonder leven. Dit fragiele, kleine boompje is echt. Kwetsbaar, maar echt. Dat is waar Kerst over in de kern over gaat: iets dat nederig is, iets kwetsbaars en kleins. Maar vol van leven en hoop! Grote potentie, grote verwachting! Het symbool wijst op de geboorte van  Jezus Christus, een koningsbaby. Klein en nederig, maar ook de langverwachte Messias waar iedereen met smart op zat te wachten. Precies ook het antwoord dat Charlie Brown krijgt op zijn vraag: het Bijbelse, klassieke kerstverhaal over Jezus’ komst.

Lees hier de hele toespraak.