Nep.next: Een goede vervalsing t.b.v. een betere wereld

Voor de mensen die het gemist hebben, gisteren (11-9) is er een ‘neppe’ NRC-Next uitgegeven. De nep.next. Initiatiefnemers zijn de leden van het collectief ‘Zo kan het ook’, die twee jaar geleden voor de verkiezingen in 2010 hetzelfde deden met de Volkskrant.

Peer de Rijk, hoofdredacteur, zei: “Het zijn verhalen met wat wij denken dat goed zou zijn hoe de wereld zou veranderen. Het schuurt heel erg tegen de werkelijkheid aan. Als iedereen een beetje zijn best doet zou dit de krant kunnen zijn.”

Van de ‘neppe’ site: “De krant die je in handen hebt is bijzonder. De artikelen die je hebt gelezen zijn bedacht, we hebben ze allemaal verzonnen. Maar de gebruikte feiten en cijfers kloppen wel. Een ‘normale’ krant brengt vooral akelig nieuws waar je niet zoveel mee kan. Elke ochtend denken miljoenen mensen ‘het is vreselijk maar ik kan er niets aan doen’. En daar denken wij anders over. Vandaag hebben we laten zien hoe het nieuws er ook uit zou kunnen zien. Dat een meer sociale, duurzame en rechtvaardige samenleving mogelijk is.”

Lees hier de krant in PDF. De advertentie ‘Facetime’ op de achterkant vind ik zelf ook heel sterk. Zie hiernaast. Zeker i.v.m. de mediapresentatie van Apple vandaag (12/9/12) waar de nieuwste modellen weer vrolijk worden gepresenteerd.

Zou een betere wereld echt mogelijk zijn? Ik geloof er graag in. Het initiatief van deze nepkrant geeft motivatie om hiervoor te gaan. Toch zal het voor sommigen misschien wel moeilijk zijn om die motivatie keer op keer weer te vinden. Waar moet je het elke keer weer zoeken? Als christen haal ik mijn motivatie ten diepste uit mijn geloof. Het is voor mij niet slechts een linkse hobby of een vluchtige modegrill, maar ik geloof dat het mijn opdracht is van hogerhand gegeven. Ik geloof namelijk dat God armoede, onrecht en onderdrukking verafschuwt en daarom mij vraagt om me daarvoor in te zetten. Ik probeer zo’n zelfde bewogenheid in mijn leven te ontvangen en uit te werken. Dat is mijn motivatie.