Mijn ervaringen met de Quatt hybride warmtepomp (incl. updates winter)

In deze blog deel ik graag mijn ervaringen met Quatt. Quatt is een betaalbare, stille en hybride warmtepomp die er ook nog eens goed uitziet. Quatt is momenteel de grootste installateur van hybride warmtepompen in Nederland. Met de energietransitie die nodig is, is een hybride warmtepomp voor steeds meer mensen een goede optie. Het idee is dat je met zo’n warmtepomp het gasverbruik drastisch terugbrengt. Dat bespaart kosten en is ook goed voor het klimaat. De Quatt is scherp geprijsd. Zie afbeelding hieronder met vergelijking van prijzen. Daarbij: in Nederland krijg je bijna de helft van de aanschaf ook terug via subsidies.

December ’23 – Februari ’24 – Nu de lente eraan komt is het wel weer tijd voor een update. Een update over de echte wintermaanden. De winter is in Nederland niet meer wat het was qua kou, sneeuw en ijs, en dat is juist voor een warmtepomp heel gunstig. Van de 90 dagen winter waren er ca. 10 dagen waarop de temperatuur buiten dusdanig koud was, dat de CV moest bijspringen. Op de andere dagen redde de Quatt zich meer dan prima alleen. Juist in deze wintermaanden was het gasverbruik voorgaande jaren altijd het hoogste. Op basis van de ervaringen van andere Quatt gebruikers en aanwijzingen vanuit Quatt zelf heb ik ook een aanpassing gedaan in onze instellingen. Normaal gesproken pasten we altijd een flinke nachtverlaging toe. Maar een warmtepomp gaat beter op een constante temperatuur en is dan uiteindelijk zuiniger. Dus stellen de temperatuur ’s avonds in op 18 graden staan en het resultaat is nog steeds (of juist) heel goed. Naast besparing in gas, euro’s levert het dus ook nog eens meer comfort op. De getallen met daaronder wat plaatjes erbij. In deze perioden hebben wij:

  • 130,23 euro bespaard (dit is netto, dus incl. het toegenomen elektra-verbruik).
  • 375 m2 gas bespaard. Het verbruik was nog slechts 44 m2.
  • Interesse in de Quatt? Wil je ook euro’s en gas besparen? Met deze link krijg je 100 euro korting

November 2023 – November was nat, ietwat kouder én de eerste volledige maand dat onze Quatt gedraaid heeft. Daarom wil ik graag de eerste cijfers met je delen. Het leuke is dat bij de warmtepomp een app komt met statistieken. De Quatt heeft in november 238 kWh aan elektra verbruikt, maar daarmee ca. 72m3 gas bespaard. Dat is 72kg CO2 minder uitstoot en een besparing van 20,28 euro. Het stroomverbruik is dus flink gestegen, maar het lagere gasverbruik levert alsnog een besparing op. In onze situatie komt daar nog bij dat de zonnepanelen een deel van het stroomverbruik voor hun rekening nemen.

Voor nog wat extra statistieken opende ik de app van mijn energieleverancier. Ik werd blij van het gasverbruik van (totaal) 16 m3. Daarvan is ongeveer nog 7m3 voor verwarming. De rest is voor douchen en koken. Eerdere jaren lag het gasverbruik in november op 70 (2022), 100 (2021) en 91 (2020). Dit is dus fors lager dan andere jaren.

Kortom, goede eerste cijfers! Ik ben benieuwd naar de rest van de winter.

Interesse om ook met de Quatt te gaan besparen? Via deze link krijg je 100 euro korting, da’s een mooie start toch? 

Oktober 2023 – Yeah! Voorbij de helft van de maand oktober gaat ‘eindelijk’ de kachel aan. Dat is spannend, want voor het eerst hoor en zie ik de Quatt-unit aan de buitenkant van ons huis draaien. Het geluid valt me echt reuze mee! Via de app komen de verbruiksgegevens binnen. Het is een zonnige dag, dus de warmtepomp draait deels op de stroom van de zonnepanelen. Dat is natuurlijk wat ik wil! De app laat zien dat ik de eerste twee dagen al meteen wat gas bespaard heb. Dat voelt goed. Later volgt een update met statistieken over de langere termijn.

September 2023 – Dat is fijn, binnen ongeveer 2-3 weken staat het subsidiebedrag (ongeveer de helft van de totaalprijs) op m’n rekening. Het afhandelen van de subsidie heb ik zelf bijna geen omkijken naar gehad. Ging via een subsidiebureau. Ik hoefde slechts wat basisgegevens door te geven en het werd verder allemaal geregeld.

Augustus 2023 – Het is eindelijk zover. Voor de installatie-dag heb ik zelf nog (met wat hulp) een extra groep aangelegd van 20 ampère voor de warmtepomp. Er zijn al eerder materialen afgeleverd. De monteurs zijn twee aardige mannen, die goed Engels spreken. Om 8 uur gaan ze voortvarend aan de slag, ook al is het superwarm. Om een uur of 3 in de middag is het allemaal afgerond. Wat opvalt: alles is netjes afgewerkt, de rommel is opgeruimd en ik heb een korte uitleg gekregen over de werking. Het meest concreet wordt het met de app waarmee je de Quatt kunt aansturen en het verbruik kunt inzien. Een klein nadeel: het is nog lang geen weer om de warmtepomp aan te zetten. Op verbruiksgegevens is het nog even wachten.

Mei 2023 – Tijden lang ben ik ‘warmgehouden’ door nieuwsbrieven van Quatt met updates, over de groei van start-up naar scale-up, al meer dan 1000 installaties en AI. Nu komt er toch echt een installatie-gesprek. Handig; via een formulier moet ik alvast foto’s & video’s maken van de situatie. Tijdens een digitaal videogesprek nemen we alle ins- en outs door van de installatie. De medewerker van Quatt denkt goed mee over mijn wensen m.b.t. plaatsing, de planning en technische vereisten. Ik krijg na het gesprek een nette offerte waarin de kosten worden berekend, maar ook de waarschijnlijke besparing. Dat ziet er goed uit. Ik heb ermee ingestemd.

April 2022 – Ik heb me aangemeld via de website van Quatt. Zat er al wat langer naar te kijken en heb me nu ingeschreven. De Quatt wordt as-we-spreak nog ontwikkeld, dus het gaat om een voorinschrijving. Wanneer je – wanneer je dit nu leest – je aanmeldt, zal het iets sneller gaan.

—–
Disclaimer: ik krijg niet betaald voor deze post. Ik gebruik wel een persoonlijke link met een kortingscode, waarmee jij 100 euro korting krijgt bij aanschaf en ik een cadeaubon als via mijn link nieuwe Quatt’s verkocht worden. Neem bij vragen ook gerust contact met me op.