Mijn eerste protest

Afgezien van wat huiselijk protest als tiener, een ingevulde klachtenkaart bij de Albert Heijn en het tekenen van online petities, heb ik nog nooit echt geprotesteerd. Vandaag wordt het dan mijn eerste keer. Ik doe vanavond mee aan #gaterug. Een protest waarmee wordt gezegd tegen het kabinet: ga nog eens terug en verzin dit keer een betere oplossing, want dat #bedbadbrood compromis was niet ok.

De case is vrij helder wat mij betreft. De resolutie van de ministers van de Raad van Europa zegt dat Nederland de rechten schendt van mensen die (nog) niet in Nederland mogen blijven. Hen moet minimale sociale voorzieningen geboden worden, beter bekend als: bed, bad en brood. Dat is met het compromis niet geregeld en dus worden de mensenrechten nog steeds geschonden. (In Nederland? Ja, in Nederland..) Het bieden van een recht onder voorwaarde dat mee moet worden gewerkt aan uitzetting, zoals bedacht is in het compromis, is chantage. Mensenrechten komen niet onder voorwaarden vrij.

Hoewel ik denk dat het qua kosten goedkoper was geweest de 9 dagen voor het eerste compromis van het kabinet en de door #gaterug geëiste nieuwe onderhandelingen in te wisselen voor concrete euro’s voor bed, bad en brood, vind ik het toch belangrijk om te eisen dat dit nu goed geregeld wordt in Nederland. Ik protesteer!