Local hero Marijke Peer is stadhouder (10)

Bij een stadhouder dacht ik altijd terug aan mijn geschiedenislessen op de basisschool, maar als Amstelveners mogen we trots zijn op deze Amstelveense stadhouder. Ze is ongetwijfeld één van de laatste: Marijke Peer. Ze is stadhouder bij Kinderstad, gelegen op de 9e verdieping van het VUmc.

Als stadhouder stuurt Marijke dagelijks een heuse kinderstad aan. Ze heeft gelukkig hulp van creatieve collega Nicole en 65 vrijwilligers die zich gedurende zeven dagen per week inzetten om Kinderstad tot een geweldige plek voor kinderen te maken. Deze kinderen liggen zelf voor een korte of lange tijd in het VU-ziekenhuis en kunnen (prachtig motto) even vergeten dat ze ziek zijn. Ook ouders, broertjes,zusjes, vriendjes en vriendinnetjes van zieke kinderen kunnen er verblijven.

Kinderstad is prachtig ingericht met dank aan een aantal grote sponsoren: draaitafels voor kinderen van radio 538, een vliegtuig om in te spelen, een Ajax spelershome met een indoor voetbalveld en een razendsnelle achtbaan. Ik vergeet nog een heleboel, maar geloof me: genoeg om je dagenlang in te vermaken. Eén van de verdiensten van Marijke is dat deze plek een heerlijke plek is voor (zieke) kinderen. Ze zorgt ervoor dat er sponsoring en giften binnenkomen, hetzij via concrete spullen hetzij via geldbedragen, gezien er geen overheidssteun en subsidie gegeven wordt.


In de zes jaar dat local hero Marijke dit werk doet voor Kinderstad heeft ze zelden een moment gehad van tegenzin om naar haar werk te gaan. Dat is komt volgens haar ook door de afwisseling, de inzet van de vrijwilligers en natuurlijk de kinderen die totaal vergeten dat ze in een ziekenhuis zijn wanneer ze spelen in Kinderstad. Voor kinderen die langere tijd in het ziekenhuis verblijven is deze plek belangrijk omdat ze zich op intellectueel en psychosociaal vak kunnen ontwikkelen. Bovendien bevordert de ontspanning en afleiding het herstel. Deze bijdrage van een kind in het gastenboek zegt voor mij alles: ik wil niet meer weg, maar ik ben helaas beter! Marijke, bedankt voor het belangrijke werk dat je doet als stadhouder in Kinderstad.

Elke maand zoek ik naar één local hero in Amstelveen: iemand die iets goeds doet, voor andere Amstelveners of voor Amstelveen als plaats. Lees hier meer over de zoektocht naar local hero’s of dien hier meteen een local hero in.