Local Hero: Jan Bartels (6)

Jan Bartels is al 52 jaar kapper en is een begrip in Amstelveen. Ooit is hij met zijn vader begonnen, nu runt hij samen met zijn dochter Moniek en twee andere dames, Esther en Angelique, de herenkapsalon aan nog altijd de Lindenlaan. Na al die jaren heeft hij naar eigen zeggen nog steeds plezier in het vak. Via via kreeg ik door dat Jan meer dan een alleen goede kapper is.

Jan heeft echt oog voor zijn klanten. Natuurlijk is het kappersvak fijn om te doen en kan ik me zo voorstellen dat het een goed gevoel geeft om mensen weer tip top in orde weg te zien gaan. Maar voor Jan is de omgang met mensen erg belangrijk. Hij toont oprechte interesse door bijvoorbeeld niet te vergeten wat mensen vertellen. Het gesprekje bij de kapper is geen verplicht nummertje waarbij de verhalen bij Jan het ene oor in en het andere oor uitgaan. In mijn gesprekken met hem blijkt dat ook echt zo te zijn; hij kent (de namen van) zijn klanten. Volgens mij vervult Jan met zijn kapsalon een mooie, sociale functie in Amstelveen waar mensen erg blij mee zijn.

Jan is bescheiden, want eigenlijk vindt hij het maar heel gewoon wat hij doet. Neem bijvoorbeeld het aan huis knippen bij ziekte of overlijden. ‘Als je heel lang je brood hebt gekregen van mensen, dan is het toch belachelijk als ze erg ziek zijn, ze dan over te slaan?’ Jan komt bij zieke mensen over de vloer, soms tot de dag dat die persoon komt te overlijden. Het hoort er voor hem allemaal bij.

Desgevraagd hoopt Jan voor Amstelveen dat er vrede heerst en dat mensen van elkaar zullen houden. Voor Jan is dit geen politiekcorrect antwoord, maar hij zet zelf de eerste stap. Ik hoop dat er veel mensen door Jan geïnspireerd zullen raken/zijn en in hun alledaagse werk/bezigheden het verschil willen maken.


Elke maand zoek ik naar één local hero in Amstelveen: iemand die iets goeds doet, voor andere Amstelveners of voor Amstelveen als plaats. Lees hier meer over de zoektocht naar local hero’s of dien hier meteen een local hero in.