Local Hero Gerrit Broere: kubus tegen migraine

Ruim 30 jaar lang heeft Gerrit Broere (94) een doe-het-zelf winkel gehad in Amstelveen en nog steeds wordt hij herkend op straat. Dat doet hij nu niet meer, maar achter de geraniums zitten doet mr. Broere bepaald niet. Hij gaat de strijd aan met migraine. Migraine is een aandoening die vooral vrouwen van middelbare leeftijd treft (CBS). Van de vrouwen van 25 tot 44 jaar had een kwart hier last van. Bij mannen liggen de percentages lager, maar ook bij hen komt migraine het meest voor op middelbare leeftijd.

Je zult je misschien afvragen wat mr. Broere hiertegen doet. Hij maakt houten kubussen van ongeveer 10 bij 10 centimeter. In deze kunstig gefabriceerde (het is en blijft een vakman) kubussen stopt hij twee krachtige magneten die hij bij een vaste zaak in het Oude Dorp van Amstelveen koopt. Op de kubus staat een pijl hoe je ‘em moet neerzetten, want verkeerd neerzetten kan ervoor zorgen dat de migraine terugkomt. De kubus moet tijdens het slapen op het nachtkastje staan op ongeveer 40 cm van je hoofd. De straling van de magneten trekt volgens mr. Broere de hoofdpijn eruit.

Je kunt hier sceptisch over zijn, maar volgens mr. Broere zijn de resultaten zijn ongehoord! De verbeteringen treden meestal op binnen drie weken tot twee maanden. Er zijn mensen die al 38 jaar lang met de kubus naast zich slapen en nooit last meer hebben van migraine. In totaal heeft mr. Broere er al 101 gemaakt voor voornamelijk Amstelveners, waarvan er 88 succes (lees verbetering van de migraine) hebben opgeleverd. Het mooie is bovendien dat hij ze gratis weggeeft, hij wilt er beslist niets voor hebben.

Mr. Broere maakt indruk op me. Zijn hoge leeftijd is hem niet aan te zien. Hij is zelf heel gelukkig dat hij nog zo goed in zijn vel zit. Naast de kubussen probeert mr. Broere regelmatig anderen op te beuren en ze aan te sporen van het leven te genieten. ‘Je weet niet wat er nog voor je is weggelegd, daarom moet je er proberen nog wat van te maken, dat heb ik zelf ook altijd gedaan’. Als ik vraag waarom hij die kubussen maakt, is dit het antwoord dat kenmerkend is voor een echte local hero: ‘Als we elkaar allemaal zouden helpen, zou de wereld er een stuk beter uit zien.’


Elke maand zoek ik naar één local hero in Amstelveen: iemand die iets goeds doet, voor andere Amstelveners of voor Amstelveen als plaats. Lees hier meer over de zoektocht naar local hero’s of dien hier meteen een local hero in.