Local Hero: Ans Fontijn (5)

De maand januari 2013 was de maand van de spiritualiteit. Overal in het land werden activiteiten rondom het thema ‘stilte’ georganiseerd. Ook de local hero van januari deed in dat kader haar duit in het zakje. Ans Fontijn organiseerde in Amstelveen een gesprek over stilte en een stiltewandeling. Ze woont al een lange tijd in Amstelveen en vindt het belangrijk iets te doen voor de plaats waarin ze woont en leeft.

Maar ze doet meer dan iets in het kader van de maand van de spiritualiteit. Al drie keer organiseerde ze in Amstelveen de ‘Dag van de Dialoog‘. Drie jaar geleden was de eerste keer in samenwerking met Cardanus op drie plekken in Amstelveen. Op de laatste dag waren er al tien locaties waar mensen samen konden praten over een thema. Als je aan zo’n dialoog deelneemt, adviseert Ans om je meningen en vooroordelen even op zij te zetten. ‘Stop ze in een tasje naast je stoel en dan kun je na afloop besluiten of je ze weer meeneemt.’

Het mooie van een dialoog is dat iedereen mag uitpraten en zijn of haar verhaal zodoende kan vertellen. Het geeft Ans vreugde en tegelijkertijd doet het ook verdriet als iemand iets zegt als ‘in mijn hele leven is er nog niet zo goed naar mij geluisterd.’ Dat doet een echte dialoog met mensen!

Ik hoop dat de dialogen in Amstelveen, zoals Ans ze organiseert, mogen bijdragen aan meer verbindingen tussen mensen. En dat er meer begrip en compassie voor elkaar is. Wil je meedoen aan een dialoog? 21 februari 2013 is er weer een gelegenheid. Vanaf 18.00 uur is er een eenvoudige maaltijd (kleine vrijwillige bijdrage, aanmelden verplicht). Van 19.30-21.30 uur is er een interculturele dialoog waarin het thema ‘geloof’ wordt verkend in brede zin. Of je nou gelooft in God, Allah, jezelf, je medemens, de maatschappij of in de economie; je bent welkom. Adres: In de Wallevis (naast de Johanneskapel), Amsterdamseweg 311. Aanmelden bij Ans Fontijn, afontijn@xs4all.nl.

Elke maand zoek ik naar één local hero in Amstelveen: iemand die iets goeds doet, voor andere Amstelveners of voor Amstelveen als plaats. Lees hier meer over de zoektocht naar local hero’s of dien hier meteen een local hero in.