Local Hero: Annie Kooijman (3)

N.a.v. een eerdere oproep kreeg ik een mail van de zoon van Annie die zijn moeder wilde aandragen als local hero. Een korte beschrijving van haar werkzaamheden overtuigde mij al direct, maar de oproep aan het einde vond ik ook mooi: ‘En ja het is mijn moeder, maar bekijk haar inzet objectief’.

De local hero van november 2012 is Annie Kooijman geworden. Annie is een vrouw van bijna 81 jaar, maar is nog altijd zeer actief. Na tientallen jaren gewoond te hebben in de Middenpolder verhuisde ze naar Amstelveen in de stad. Van een meer landelijke omgeving naar midden in de stad. Iets wat meteen opviel was de geringe onderlinge betrokkenheid: ‘Een aantal bewoners kennen hun buren geeneens’. Eenzaamheid onder ouderen is een keihard gevolg, sommigen komen de flat niet uit.

Na eerder vrijwilligerswerk gedaan te hebben in de vorm van huisbezoeken e.d., heeft zij sinds een tijdje met Dick van der Ham (78), voorzitter van de bewonersvereniging het initiatief genomen om koffieochtenden te organiseren. Ondertussen komen er soms wel 25 mensen samen bij op de wekelijkse koffieochtend in Amstelveen. De bewoners van twee flats op de Kringloop komen ’s zomers buiten samen en wanneer het kouder wordt in de galerij. Tegen de kou hebben ze een verwarming gekregen, en een gordijn is opgehangen tegen de tocht. Vanuit de politiek werden er al eerder koffiekopjes gedoneerd. Ik vind het prachtig om te zien hoe deze ouderen niet bij de pakken neerzetten, maar inventief zijn en het beste er met elkaar van maken. Ouderen kikkeren zichtbaar op door de gezelligheid en de betrokkenheid op elkaar.

Ambities zijn er ook. Ze sparen om wat leuks te kunnen doen met kerst. Een droom van Annie is om een niet langer op de galerij te hoeven samenkomen. ‘Ideaal is het niet altijd met de kou, tocht en voorzieningen die niet voor de hand zijn. Het zou geweldig zijn om een leegstaande woning in de flat te krijgen.’ De woningbouwvereniging was er nog niet happig op en helaas heb ik er geen zeggenschap over, maar ik gun het Annie, local hero van november 2012, en de anderen van harte.

Elke maand zoek ik naar één local hero in Amstelveen: iemand die iets goeds doet, voor andere Amstelveners of voor Amstelveen als plaats. Lees hier meer over de zoektocht naar local hero’s of dien hier meteen een local hero in.