Local hero (9) Su Changoe: bruggenbouwer

Vergeving is een lastig onderwerp en stelt je soms voor dilemma’s: moet ik het wel of niet doen? Het artikel ‘vergiffenis is een verantwoordelijkheid’ kwam ik tegen en de persoon erachter heb ik daarna met veel plezier gesproken: Su Changoe. In 2009 besloot Su een eigen praktijk (Tara Mediation) in Amstelveen te starten, waarmee ze problemen begeleidt naar de oplossing op het gebied van intuïtieve relatiecoaching, mediation, juridische begeleiding en empowerment.

Als ik haar in ons gesprek professional ‘vergeven’ noem, dan is ze daar wat voorzichtig mee. Ieder mens moet het kunnen én moet het ook doen. Vaak wordt er heel gemakkelijk over vergeven gedaan: zand erover, maar dat is niet genoeg. Je moet leren om bewust te vergeven zodat er geen plek meer is voor woede en haat. Als er na het vergeven toch nog iets blijft zitten van woede, pijn dan kan het zijn dat je jezelf nog niet vergeven hebt volgens Su. Je moet jezelf eerst vergeven.


‘Vergeven is niet altruïstisch. Het is de beste vorm van eigenbelang’ – Desmond Tutu

In Amstelveen maakt Su, meer dan haar lief is, situaties mee van conflict, waarbij mensen zichzelf en den ander alleen maar meer pijn en moeite doen door vast te houden aan beschadiging en pijn. Regelmatig moet ze optreden als mediator of bruggenbouwer. Soms ziet Su Amstelveners die liever de rugzak met wrok, haat en bitterheid lijken te willen dragen. Su wilt ze graag helpen omdat ze weet dat vergeving ‘het beste antwoord is dat jezelf kunt geven’. Uit verschillende onderzoeken (zie deze uit 2013) blijkt bovendien en Su wijst daar ook op, dat vergeven ook van groot belang is voor je mentale en fysieke gezondheid.

Ons gesprek werd uiteindelijk veel breder dan vergeving alleen. Su wilt zelf de beste versie van haar leven leven en dat gunt ze anderen ook. Ze gelooft dat het leven van de beste versie van je leven niet alleen gaat over het helpen van cliënten en andere ondernemers, het gaat ook om het bijdragen aan de beste versie van de wereld. Tot slot een quote van deze local hero:


De bereidheid bruggen te bouwen en deze met moed en een oprechte wil te bewandelen om de ander te ontmoeten brengt vrijheid, voldoening en een waardevol bestaan.’
– Sunita Changoe


Elke maand zoek ik naar één local hero in Amstelveen: iemand die iets goeds doet, voor andere Amstelveners of voor Amstelveen als plaats. Lees hier meer over de zoektocht naar local hero’s of dien hier meteen een local hero in.