Local hero (8) Hendrik Kooij: ambachtelijk schoenhersteller

Deze maand was ik op zoek naar een Amstelveense local hero in het kader van het thema ‘werk’ dat we behandelden in de Stadshartkerk. Veel van de eerdere local hero’s waren vrijwilligers die het goede zoeken voor Amstelveen in hun vrije tijd en dat onbetaald doen. Dat is geweldig, maar een local hero is wat mij betreft ook een Amstelvener die zijn of haar werk gewoon elke dag weer heel goed doet.

Hendrik Kooij is Amstelvener en heeft 17 jaar gewerkt op een schoenmakerij in Groenhof, Amstelveen. Daar heeft hij onder leiding van een goede leermeester de kneepjes van het vak geleerd. In 2005 is hij ‘Hendrik`s Ambachtelijke Vakschoenmakerij’ gestart in Buitenveldert. In zijn eigen schoenmakerij heeft hij het ambacht van schoenmakerij verder verfijnd.
Hendrik Kooij heeft zowel in 2011 als onlangs begin 2013 de derde prijs gewonnen van beste schoenmakerij van Nederland. Hij behoort met zijn winkel dus tot de top van Nederland! Als het gaat om de vakwedstrijd worden zijn kwaliteiten dit jaar ook hoog gewaardeerd met een 2e prijs. De Amstelveense ondernemer is dus met recht een ambachtelijke schoenmaker. Zelf zegt hij twee rechterhanden te hebben. Voor elk probleem dat hij onder ogen krijgt heeft hij wel een oplossing.

Hij komt allerlei problemen tegen in de schoenmakerij. Van zolen die vervangen moeten worden en beenlengteverschillen tot aan een bekende popartiest die snel rubberen zooltjes onder haar schoenen moest hebben tegen het uitglijden. ‘Je moet gewoon goed kijken’ en ‘eigenlijk ben ik een schoenhersteller.’ Het is volgens Hendrik een dankbare taak om oude schoenen die lekker lopen en mensen dierbaar zijn geworden weer een nieuw leven in te blazen. Als ‘schoenhersteller’ merkt hij wel dat de economie minder goed loopt en dat mensen bij hem komen om geld te besparen. Zo zit er ook nog een duurzaam aspect aan zijn werk: herstellen in plaats van weggooien.

Hendrik fietst elke morgen vroeg naar zijn werk, heerlijk even genieten van de buitenlucht en de fluitende vogels. Wat is zijn drijfveer, zijn passie voor het vak? ‘Het komt er op neer dat schoenen repareren mijn hobby is geworden.’ Ik denk dat het wel eens het geheim zou kunnen zijn voor uitblinken in je werk. Met veel plezier is Hendrik schoenmaker en zijn klanten? Die verlaten dankbaar de winkel met oude schoenen die weer zo goed als nieuw zijn.

Elke maand zoek ik naar één local hero in Amstelveen: iemand die iets goeds doet, voor andere Amstelveners of voor Amstelveen als plaats. Lees hier meer over de zoektocht naar local hero’s of dien hier meteen een local hero in.