Genoeg is genoeg

In aanloop naar Sinterklaas komen er weer stapels folders binnen, zeker een kilo per week schat ik zo. Kennelijk wordt er van mij verwacht dat ik grote inkopen ga doen. Waarom doe ik dat niet?

Al een hele tijd staat in mijn to-do list dat ik iets wil zeggen over het plaatje hierboven. Een tijd terug, rond de lancering van de iPhone-5, dwaalde dit plaatje rond. Een rij mensen die staat te wachten om de Iphone-5 te kopen, met daaronder het plaatje van een lange rij mensen in Afrika die voor de gaarkeuken staan met daaronder de tekst ‘Meanwhile in Africa’. Iedereen snapt meteen het grote contrast, Iphone-bezitters (ben blijven hangen bij 3GS) zoals ik vooropgesteld.

Dit plaatje en de kilo’s folders in aanloop naar Sinterklaas triggeren mij weer opnieuw om nog eens na te denken over de vraag: wanneer is het voor mij genoeg? Wat heb ik nodig, wat kan ik weggeven? Hoe kunnen we de bronnen op aarde eerlijker verdelen? Er is niet genoeg voor iedereen om dezelfde levensstijl te hebben. Tevreden zijn met ‘genoeg’ is misschien wel het antwoord op de grote problemen. Daarom doe ik niet mee, pepernoten eet ik nog net wel, maar Sinterklaas en de zijnen halen mij niet meer over mee te doen.

‘Genoeg’ was ook het woord wat politici gebruikt hebben bij het opstellen van de plannen omtrent Ontwikkelingssamenwerking. ‘Er gaat al genoeg naartoe, laten we een plan maken om één miljard euro te bezuinigen. 0,55% procent van de totale begroting is genoeg’. Ik kom uit bij een initiatief dat alvast verder kijkt dan Sinterklaas en Kerst: ‘Verknal het niet’ met als slogan ‘Mijn vuurwerkgeld gaat dit jaar naar armoedebestrijding’. Mooi initiatief! Sinterklaas-geld kunnen ze vast ook goed gebruiken. Genoeg is genoeg, ver-sinterklaas het niet!