Gelukszoekers niet gewenst

Na een blogje aan het begin van de zomer over geluk, heb ik er niet veel meer over nagedacht. Het kwam vanzelf in de vorm van een leuke vakantie naar Normandië met vrouw en kind. Op de camping had ik een gesprek met een Brit, die niet veel moest hebben van gelukszoekers in zijn land. Het lijkt erop dat het harde beleid in Nederland mensen toch ook wel afschrikt, waardoor ze ook naar Groot-Brittannië uitwijken. Ik moest denken aan Time to Turn, een organisatie die zich onder andere bezig houdt met het onrecht rondom vreemdelingen in Nederland. Volgens hen is de gelukszoekersprocedure in Nederland vooral gericht op afschrikken van gelukzoekers. Met de rechten en respect voor waardigheid wordt het helaas niet zo nauw genomen in Nederlandse detentiecentra. Vandaar deze campagne ‘Grenzeloos’.

Op de terugweg van vakantie kwam ik langs de snelweg bij de grens van Nederland een bordje tegen met ‘Welkom – Wilkommen – Welcome – Bienvenue’. Nogal gericht op vakantiegangers, en zeer waarschijnlijk niet bedoeld voor de gelukszoekers uit Polen, Roemenië, Bulgarije of uit landen in het Midden-Oosten en Afrika die hier komen.

Gelukszoekers niet gewenst. Wat ik er mee doe? Goede vraag. Ik laat me hier inspireren.