Geluk in Amstelveen: altijd weer ergens met liefde onthaald worden

Een tijdje terug heb ik een quasiserieus onderzoekje op deze blog gezet naar geluk. Tien vragen uit ‘geluk voor dummies’ moesten uitwijzen of Amstelveners (en mensen uit omstreken, er is geen geografische check ingebouwd) gelukkig zijn. De vragen cirkelden allemaal rondom het thema ‘geluk’, de ene meer dan de ander.

De algemene uitslag is gemiddeld 8 van de 10 vragen ingevuld zijn met ‘ja’. Ja betekent in alle gevallen dat je op één bepaald onderdeel gelukkig bent. Dat is een hoge score. Enerzijds ben ik daar blij mee, maar ik geloof dat er nog meer te zeggen is.

Volgens mij is het mogelijk om alle vragen in te vullen met ‘ja’ en toch een ontevreden, knagend gevoel te hebben. Geluk is niet altijd gemakkelijk te pakken in een paar zinnen. Niets voor niets staan er maar liefst drie rijen dik gevuld met boeken over geluk in de bibliotheek in het Stadshart. Het bleek ook wel uit een snelle analyse van de vragen die het meest met ‘nee’ zijn beantwoord. Dat waren:

– Heb je een rustige plek om regelmatig even te genieten van een moment van zelfreflectie?
– Ben je tevreden met je financiën, relaties en carriere?
– Geef je je gezondheid en welzijn een dikke voldoende?

Kennelijk zijn rust en gezondheid onderdelen waar toch nog wel wat aan kan ontbreken. En we zijn m.b.t. financiën of relaties of carrière nog niet helemaal happy. Amstelveners kunnen dus een dikke voldoende score op een simpel, algemeen testje over geluk, maar op onderdelen scoren we nog niet altijd even hoog.

De vraag ‘ben jij gelukkig’ mag wat bij betreft nog verder en dieper gaan dan tien eenvoudige vragen. Waar vind jij geluk? In jezelf? In je prestaties en verrichtingen? In een ander? In omstandigheden? In een religie? Stef Bos heeft het mooie lied ‘gelukkig’ geschreven en zijn opvatting van geluk spreekt voor zich:

Maar ik ben gelukkig
ook al zie ik het niet
Te veel ontevreden met alles
te weinig tevreden met niets
(..)
En ik wordt altijd weer ergens
met liefde onthaald

Als ik er zelfs iets over moet zeggen, zit er voor mij grote waarheid in die laatste twee zinnen. Altijd ergens weer met liefde onthaald worden is voor mij het gelukkige gevoel van ’thuis zijn’, ’thuis komen’. Thuis wachten er bij mij een lieve, geweldige vrouw en een lieve kleine baby. Thuis komen en met liefde onthaald worden is voor mij ook religieuze taal. Want ik weet dat er een liefdevolle God is die mij met open armen wilt ontvangen. Kortom: ik ben gelukkig! Jij?