Geestelijke begeleiding – een kennismaking

Een leven lang leren, dat spreekt mij altijd wel aan! Geregeld heb ik afgelopen jaren een opleiding of cursus gevolgd om m’n kennis up-to-date te houden. Vaak had het iets te maken met preken of missionair kerk-zijn. Dit seizoen ben ik begonnen aan een opleiding geestelijke begeleiding van het instituut School of Spiritual Direction. Deze opleiding wilde ik al langere tijd volgen, maar tot nu toe kwam het telkens niet goed uit. De hoeveelheid leeswerk en opdrachten zijn best aanzienlijk, maar ik geniet er enorm van om weer in de ‘spreekwoordelijke’ schoolbank te zitten.

Wat is geestelijke begeleiding?
Christelijke geestelijke begeleiding is al heel oud en gaat terug naar de vroege kerk in de eerste eeuwen na Christus. Een beproefde vorm van christelijke spiritualiteit kun je wel zeggen. In het Engels heet het ‘spiritual direction’. De richting van geestelijke begeleiding is een reis van het hoofd naar het hart. Van woorden alleen naar Gods aanwezigheid zoeken en ervaren. Geestelijke begeleiding is een biddend proces waarin je een diepere, persoonlijke relatie met God (verder) ontwikkelt. Het is dus niet zozeer gericht op een probleem wat je ervaart, maar gericht op jouw relatie met God. In geestelijke begeleiding wordt actief gezocht naar de derde persoon in het gesprek: naast de twee gesprekspartners is God als Begeleider met een hoofdletter aanwezig. Geestelijke begeleiding gaat niet zo zeer over advies of instructies geven, maar in de ontmoetingen is er volop tijd voor een gesprek en krijgen vormen van gebed en stilte een plek.

Mijn eigen ervaring met geestelijke begeleiding

In mijn opleiding leer ik alle ins en outs over geestelijke begeleiding. Onderdeel ervan is het ook zelf ontvangen. Daar ben ik al iets eerder mee begonnen, gewoon omdat het ook goed is als je de opleiding niet doet. Eens in de 6-8 weken ontmoeten we elkaar. Mijn geestelijk begeleider kan goed luisteren en stelt eenvoudige, maar goede vragen. Soms denk ik vooraf: waar moet ik het over hebben vandaag? In de ontmoetingen komen dan toch altijd verhalen en herinneringen boven. We bespreken wat er gebeurt in mijn leven. We zoeken naar hoe God me leidt en wat hij zegt. Bijna altijd krijg ik meer inzicht en helderheid over processen en beslissingen in mijn werk en prive-leven. Wat bijzonder is, is dat we vaak een beeld of metafoor op het spoor komen wat de situatie of mijn zoektocht precies beschrijft. Zo’n beeld helpt dan om er later op terug te komen of er een langere tijd over na te denken. In onze ontmoetingen kan ik ook eerlijk delen over mijn spiritualiteit. Soms kan ik daar mooie dingen over delen. Maar ook mijn luiheid of lage motivatie (die er zo nu en dan ook is) hierin kunnen delen maakt me nederig en heractiveert ook weer. Ik las laatst ergens dat een mens meer is dan data alleen. Het menselijke lichaam is bezield. We hebben een ziel en dat besef is denk ik broodnodig om er goed voor te zorgen. Geestelijke begeleiding helpt mij in contact te komen met mijn ziel. En met God.