Eten uit een krat

Al langere tijd probeerde ik eerlijke en biologische producten op tafel te zetten, maar ondanks het groeiende assortiment in de supermarkten en een goed producerend moestuintje op het zuiden kon het altijd beter. De markt en lokale winkeltjes afstruinen zouden twee goede opties zijn, maar de tijd ontbreekt me daarvoor. Daarom kwam ik uit op ‘De Krat’: een krat vol eerlijke, verse basisproducten die lokaal gekweekt en gegroeid zijn. Wekelijks of tweewekelijks wordt het krat bezorgd, zo van de boer (liefst zo dicht mogelijk bij de Randstad) op de keukentafel.

Elke keer is het weer een verrassing om te kijken wat voor spullen er nu weer in het krat zitten. Het geeft een hele nieuwe draai aan wat je zoal eet. Veel producten had ik nog nooit zelf gekocht: roodlof, bosbiet, tuinbonen, koolrabi en snijbiet. Er zitten in de krat ook meer ‘gangbare’ producten in als courgette, verschillende soorten sla, aardappels en ui. Wat een variatie. En wat smaakt het allemaal vers en lekker. Genoeg ‘groen’ voor een week!

Er zit ook wat vlees en vis in de krat, niet genoeg voor een week, dus je eet ook meteen wat meer vegetarisch. Het vlees en de vis is van zeer goede kwaliteit, en geeft ook weer een nieuwe smaakbeleving. Hoe vaak eet je nu kalfsschenkel, kalfssukade, worstjes en biefstukjes van rund? Of verse zalm en heekfilet?

Het zal duidelijk zijn dat ik zeer positief ben. Met bijgeleverde recepten hoef je ook niet alles zelf te bedenken. En natuurlijk, de ene keer is het allemaal lekkerder dan de andere keer. Geïnteresseerd? Je kunt voor twee weken een proefabonnement nemen op ‘De Krat’. Mijn conclusie: eten uit een krat is geen straf, maar (h)eerlijk eten wordt je thuis gebracht!

Twee foto’s van gerechten (iPhone-kwaliteit). Boven: lasagneschotel met o.a. courgette. Onder: pasta met courgette, munt en feta.