Eerlijk zakendoen (1) met een eerlijke bank

Al een tijd ben ik op zoek naar manieren om als ondernemer eerlijker zaken te doen. Klanten mogen vanaf het begin van mij verwachten dat ik eerlijk zaken doe als het gaat om offertes en facturen. Met ‘eerlijk zakendoen’ gebruik ik ‘eerlijk’ vooral in de betekenis van ‘fair’. Hoe kan ik zakendoen zonder ongelijkheid of onrecht ergens anders te creëren? 

Vandaag wil ik kijken naar de bank die ik gebruik voor de geldzaken. Dat was tot nu altijd ABN Amro. De vraag op de Eerlijke Bankwijzer trof me.

Investeert jouw bank in foute wapenbedrijven, kinderarbeid of vervuilende energie? Of neemt jouw bank mensenrechten, klimaat en dierenwelzijn serieus?

Ik ben de test gaan doen en in het overzicht van de scores sprongen twee banken er voor mij uit: ASN Bank en Triodos Bank. Veel beter dus dan ABN Amro, die vooral slecht scoort op dierenwelzijn, klimaatverandering, bonussen en gezondheid. Overall verdient het investeringsbeleid van ASN en Triodos de hoogste score, waarbij ASN het net iets beter doet dan Triodos.

Omdat ASN nog geen mogelijkheid biedt om een zakelijke betaalrekening te openen, heb ik gekozen voor Triodos. Ik moest voordat ik die keuze nam drie hobbels over:

  1. Al vanaf mijn eerste levensjaar zat ik bij ABN Amro, mijn ouders maakten daar een rekening voor me aan. Later ben ik privé al overgestapt, maar zakelijk ben ik er blijven hangen. Een beetje sentiment dus, of noem het merkentrouw, maar tegenwoordig geldt dat niet meer als reden om ergens te blijven. Niet voor je verzekering, stroomleverancier, kerk en dus ook niet voor de bank.
  2. De tweede is meer serieus: is de dienstverlening van kleinere banken zoals Triodos wel goed? Van de grote banken weet je dat het in het algemeen goed zit en ook ik had zakelijk gezien niets te klagen bij ABN Amro. Zolang er weinig storingen zijn bij het Internetbankieren, het geld binnenkomt en ook netjes getransporteerd wordt naar de juiste rekeningen op z’n tijd, vind ik het prima. In onderzoeken van o.a. de Consumentenbond, Independer en Vara’s Kassa van de afgelopen 3 jaar krijgt de dienstverlening en klantvriendelijkheid van Triodos Bank de hoogste waardering. Dat zit dus goed.
  3. Is mijn geld veilig? Met grote bankclashes van afgelopen jaren in het achterhoofd was dit ook nog wel een ding. Stel, de bank valt om, wat dan? Is dat goed geregeld bij Triodos? De Triodos Bank heeft net als alle andere banken in Nederland een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB). Spaartegoeden bij de Triodos Bank vallen onder het Depositogarantiestelsel waardoor ze tot een zeker bedrag gegarandeerd zijn. Ik doe geen uitspraken over het ‘zekere bedrag’ op mijn zakelijke rekening, maar het plafond van €100.000 is nog niet bereikt.

Na de keuze rest mij nog wat factuursjablonen en automatische afschrijvingen te wijzigen, en de ABN Amro in te lichten (benieuwd of ik nog een reactie krijg) en klaar is kees: Gresign bankiert eerlijk(er). Wat houdt jou tegen? Zijn de hobbels herkenbaar of heb je nog nieuwe?