Waar ik voor ga in 2016

Na vorig jaar 15 punten te hebben benoemd, ga ik er dit jaar geen 16 noemen. Dat zou te hoge verwachtingen scheppen voor volgende jaren. Het zijn ook geen standaard goede voornemens. Ik vind dat je sowieso gezond, goed en sportief moet leven. Het is me wel goed bevallen om aan het begin doelen te formuleren. Vorig jaar heb ik nl. mooie dingen meegemaakt. Sommige waren onvermijdelijk. Andere dingen heb ik doelbewust nagestreefd en met succes. Weer andere zaken zijn in progress of zijn er niet van gekomen.

Voor dit jaar denk ik aan deze punten:

  • Voor mijn bedrijf ben ik al wat langer aan het nadenken hoe ik mijn werkzaamheden meer in lijn kan brengen met mijn passie voor gerechtigheid, duurzaamheid en Gods nieuwe wereld. Codenaam: Gresign 2.0. Mijn doel is om in de loop van dit jaar meer duidelijkheid te hebben over het businessmodel en activiteiten die hierbij passen.
  • Ik las dit artikel over ouderschap en hoe je je kinderen (vooral niet) moet opvoeden met geloof. Vooral het beeld dat ouders in hun opvoeding een schilderij schilderen van God vind ik mooi. Dat laat ruimte voor fouten, want je kunt altijd wat overschilderen, maar het geeft ook de serieuze kant aan van ouderschap: het beïnvloedt hoe kinderen God zien. Mijn doel is natuurlijk een mooi schilderij te schilderen. Tegelijkertijd wil ik daar een interactief proces van maken en wil ik mijn kinderen zelf ook dingen laten ontdekken. Schilder maar mee!
  • Vorig jaar heb ik al een poging gewaagd. Toen kwam ik met de app precies halverwege: 50 keer opdrukken achter elkaar. Dit jaar ga ik opnieuw de uitdaging aan: 100 push-ups achter elkaar.
  • 920702_1626451044297752_79268176943036961_oDit doel is omdat ik van lezen houd en het me leuk lijkt om me te laten verrassen. Daarom als doel voor dit jaar een ‘reading challenge’. Dat past ook goed bij 2016 als het ‘Jaar van het Boek‘, notabene afgetrapt in Amstelveen. Wie doet er mee?
  • Tenslotte een nog iets meer ‘beschouwelijk’ doel: Niet druk zijn. Bedrijfspsycholoog Tony Crabbe zegt dat alleen sukkels het druk hebben. Je kunt misschien een eindje komen door heel hard en productief te willen werken, maar op gegeven moment red je het niet met nog harder werken en altijd maar ‘drukdrukdruk’ zijn. ‘Daarna gaat het om ‘impact’: ‘de ontwikkeling van nieuwe ideeën, nieuwe producten, nieuwe diensten die de organisatie onderscheidt van de concurrentie. Daar is een andere houding voor nodig.’ De oplossing van Crabbe is om gerichte aandacht te hebben voor wat je doet (focus), zelf de regie in handen te nemen (beheersing) en je opnieuw met je werk en je leven verbinden vanuit intrinsieke waarden (betrokkenheid). Dus, vraag het me het komende jaar maar eens: heb je het druk? Dan weet je hoever ik hiermee ben.

Mooie doelen nietwaar? Ik heb wel veel zin in het nieuwe jaar. Je kunt altijd kritisch zijn op goede voornemens of lijstjes met persoonlijke doelen als deze. Ik zou er ook heel rusteloos en onzeker van worden als ik mezelf zou moeten bewijzen aan de hand van deze doelen, want ze zijn ambitieus. En op sommige punten zal ik moeten veranderen, maar dat gaat vaak maar moeizaam. Daarom geloof ik graag dat de God waar ik in geloof en voor leef, mij zijn kracht geeft om te veranderen, opnieuw te beginnen als ik faal en vol te houden als het tegenzit dit jaar.